Mléčný automat

Mléčný automatV mléčném automatu si můžete zakoupit mléko z naší mléčné farmy Uhlířov.

Kde se nachází?

Automat je umístěn při vstupu do farmářské prodejny zeleniny na středisku „zelárna“ v Oticích.

Cena mléka

Cena mléka je 15,- Kč za litr a 8,- Kč za 0,5 litru. Automat bere mince 1, 2, 5, 10, 20 Kč. Automat NEVRACÍ mince!

V prodejně zeleniny je možné zakoupit skleněné lahve v ceně 20,- Kč/ks i PET lahve na mléko o objemu 0,5 a 1 litr za 5,- Kč/ks. Můžete si samozřejmě také vozit vlastní PET lahve či skleněné nebo smaltované nádoby.

Provozní doba

Výdej mléka neomezeně, mimo 6,30 – 8,00 hod, kdy probíhá plnění mlékomatu.

Jak se k nám dostanete?

Pravidelnou linkou autobusu č. 219 zastávka Otice Kaple a pak pěšky směrem na Uhlířov (Vítkov) cca 400 m, nebo autem GPS 49.9116203N, 17.8677044E.

Recepty

Domácí jogurt od Ládi Hrušky

Ingredience: 1 l čerstvého mléka, 2 lžíce jogurtu s živou kulturou

Mléko nalijeme do hrnce a pomalu přivedeme k mírnému varu. Jakmile začne bublat, vařič vypneme a mléko necháme chladnout. Poté odstraníme škraloup, který je známkou toho, že mléko je opravdu poctivé. V momentě, kdy v mléku udržíme dva prsty, je čas jej "naočkovat" živou jogurtovou kulturou. Prostě do něj zamícháme dvě lžíce bílého jogurtu. A je v podstatě hotovo.

Zbývá už jen jogurt naplnit do připravených skleniček a na osm hodin dáme třeba do peřin. Je totiž důležité, aby měl náš zrající jogurt stálou teplotu. Po oněch osmi hodinách už se na vás směje hotový jogurt, ve kterém podle pořekadla doslova stojí lžíce.

Dobrou chuť!

Čerstvý sýrČerstvý sýr

Ingredience: 2 l čerstvého mléka, 80 ml citrónové šťávy, 1 lžička soli
Dle chuti: bylinky, ořechy, olivový olej na potření + dle chuti koření

2l čerstvého mléka zahřejeme na 92°C, přidáme 80 ml citronové šťávy, mírně zamícháme a necháme 30 minut odstát. Syrovátku scedíme, sýřeninu necháme důkladně odkapat a přidáme lžičku soli. V této fázi můžeme přidat jemně nasekané bylinky, případně pepř, papriku či jiné koření. Sýřeninu umístíme do nádobky a necháme v lednici 24 hodin (lze i méně - sýr je poté měkčí).

Je dobré cca po dvou hodinách odlít odkapanou syrovátku. Hotový sýr můžeme potřít kořením dle vlastní chuti rozmíchaným v troše oleje.

Dobrou chuť :-)

https://eshop.tescoma.cz/souprava-pro-pripravu-cerstveho-syru-della-casa